14 Nov

Duitsland als handelspartner

Nederland en Duitsland zijn enorm belangrijke handelspartners. Vooral op het gebied van import en export. In 2020 was het handelsvolume tussen Nederland en Duitsland 172 miljard, dit maakte Nederland en Duitsland de grootste handelsrelatie van de wereld.
 

Economische band

Nederland en Duitsland hebben de sterkste economische band tussen alle landen in Europa. Ook op sociaal, politiek en bestuurlijk gebied werken Nederland en Duitsland goed samen. Dat het op economisch vlak heel goed gaat, is niet zo raar. Duitsland heeft een enorm groot voordeel. Duitsland grenst aan maar liefst negen buurlanden. Dit maakt Duitsland ontzettend centraal en dus een belangrijk doorvoerland voor Nederland naar de rest van Europa. Duitsland kan op het gebied van transport weer enorm veel voordeel halen uit Nederland. Nederland is een belangrijk doorvoerland in de EU, waarbij natuurlijk de haven van Rotterdam een belangrijke rol speelt. Kortom, de Duitse en Nederlandse economieën zijn met elkaar verweven. Hierin wordt nauw samengewerkt op het gebied van transport, infrastructuur, waterbeheer en telecommunicatie
 
Nederland is voor Duitsland, op China na, de belangrijkste leverancier van goederen. Dit kan je ook opmaken uit de statistieken die zijn vrijgegeven door Destatis, het Duitse bureau van statistieken. In 2020 werd voor 88 miljard euro aan goederen naar Duitsland vervoerd. Onder deze exportproducten zaten vooral groente, fruit, overige voedingsmiddelen, chemische producten, smeermiddelen, elektrische apparaten en minerale brandstoffen. Ook voertuigen en werktuigbouwkundige producten gingen die kant op.
 
In 2020 werd er voor 84 miljard euro aan goederen uit Duitsland geïmporteerd. Onder deze goederen zaten natuurlijk de Duitse auto’s, welke het erg goed doen op de Nederlandse markt. Ook werden er andere transportmiddelen, elektronica, machines, chemische en farmaceutische producten en metaalproducten. Nederland staat op de vierde plaats van belangrijkste export-handelspartners van Duitsland.
 

Goede voorbereiding!

Wanneer je handel wil gaan doen in Duitsland, is het verstandig om je goed voor te bereiden. Hoewel we buurlanden zijn, zit er een groot verschil in het zakendoen. Duitsers doen graag zaken met een expert, dus zorg ervoor dat je goed voorbereid bent en je alles op orde hebt. Op tijd komen is ook een heel belangrijk punt, je komt betrouwbaar over als je vijf minuten voor aanvang aanwezig bent. Onzeker overkomen zou dus echt een dealbreaker kunnen zijn. Wees altijd specifiek en concreet. Hou tijdens je afspraak rekening met de hiërarchie in het bedrijf. In Duitsland is de hiërarchie belangrijk. Besluiten worden in de top genomen in plaats van in het team. Een Duitser zou het daarom ook fijn vinden als zijn gesprekspartner een hooggeplaatste medewerker is. Kom vervolgens snel ter zake, een informeel onderwerp wordt niet zo snel besproken. Privézaken en zaken worden strikter van elkaar gescheiden dan wat wij gewend zijn.
 
De taal is erg belangrijk tijdens een afspraak met een Duits bedrijf, zij doen het liefst zaken in het Duits. Het werkt dus in je voordeel als je de taal goed beheerst. Nederlanders denken al vrij snel dat ze goed Duits praten, maar dit valt vaak nog best wel tegen. Wanneer je dus professioneel wil overkomen, is het belangrijk om vlekkeloos Duits te spreken. Wees eerlijk tegen jezelf wanneer je weet dat je dit niet kan, en volg desnoods taallessen of vraag hulp aan een Duitsland specialist. Wat taal betreft is het heel belangrijk om iemand met U aan te spreken. Probeer je als Nederlander niet te vergissen en toch Du te zeggen, maar hou het altijd bij Sie.
 
Wil je weten of de markt van Duitsland ook voor jou interessant is? Neem dan contact op met Klaar Voor DE Start. Wij kunnen jou helpen bij die stap naar de Duitse markt.
 
Bronnen
 
Handelspartner Duitsland. (z.d.). Handelspartner Duitsland | Duits-Nederlandse Handelskamer. DNHK - Deutsch-Niederländische Handelskammer. Geraadpleegd op 7 november 2022, van https://www.dnhk.org/nl/advies/marktinformatie/handelspartner-duitsland
 
Handel tussen Nederland en Duitsland | Exito geeft tips. (2022, 7 juli). Exito. https://exito-translations.nl/wat-je-echt-moet-weten-als-je-zaken-doet-met-duitsland/
 
Taleninstituut Regina Coeli. (z.d.). 10 tips voor zakendoen in Duitsland. https://www.reginacoeli.nl/blog/10-tips-voor-zakendoen-in-duitsland.html