02 Mar

Hoe Duitsers delegeren

Het Duitslandbeeld van Nederlanders heeft zich wel in de afgelopen decennia sterk veranderd. Dagelijks stromen meerdere duizend mensen de grens over om in hun buurland te werken. Maar zijn er nog steeds grote verschillen qua cultuur tussen beide landen? Zitten wij dichter bij elkaar dan wij denken, of moeten wij nog steeds rekening houden met zogenoemde cultuurverschillen?

In de volgende serie van artikelen zal het Team van Klaar voor de Start u uitleggen, hoe Duitsers "tikken“ en wat belangrijk is om te weten als het gaat over de Duitse cultuur. Gewoon maar de grens over? Dat kan zeker, maar in de alledaagse en in de zakelijke cultuur zijn er nog steeds belangrijke verschillen qua cultuur te zien.

Nederlanders en Duitsers

In Nederland heerst normaalgesproken een redelijk fatsoenlijke - bijna democratische - manier van taaktoewijzing. Nederlanders verzoeken vaak vriendelijk hun medewerkers of zakenpartners om iets te doen. Tegenover Duitsers willen zij dan natuurlijk net zo fatsoenlijk zijn, maar kijken er soms van op als die taken dan niet af zijn gemaakt. Waarom gaat het hier vaak mis tussen Nederlanders en Duitsers?

Hoe vraag ik Duitsers om iets te doen?

Wat de toewijzing van taken betreft zijn Duitsers het gewend om direct te zijn. Een Duitse medewerker neemt het zijn leidinggevende niet kwalijk als die zegt, dat een bepaalde opdracht morgen al klaar moet zijn. Veel Duitsers hebben namelijk een behoefte aan duidelijkheid en planning. Dat betekent dat Duitsers niet van onzekerheid houden en graag zo min mogelijk ruimte voor interpretatie willen hebben. Als u taken aan Duitsers toebedeelt, zeg dan duidelijk op welke termijn het af moet en wat de taak precies inhoudt.

Hoe Duitsers delegeren?

Duitsers houden van duidelijke taaktoewijzing en daar is directheid natuurlijk een goed instrument voor. Maar u hoeft het ook niet te overdrijven. Niet iedereen houdt in dezelfde mate van directheid. Vergeet dus niet charmant te blijven als u de taken duidelijk verdeelt. In principe gaat het vooral daarom om uw Duitse medewerker of collega duidelijk te maken, welke taak prioriteit heeft en wat de feiten zijn. Het gaat niet erom om dictator te spelen.