21 Nov

Bedrijfsvormen en rechtsvormen in Duitsland

 

Net zoals in Nederland kent iedere bedrijfsvorm in Duitsland zijn eigen juridische en administratieve verplichtingen. In dit artikel zullen de belangrijkste verschillen worden uitgelegd.

Eenmanszaak - Einzelfirma

Laten we beginnen met de Einzelfirma (eenmanszaak). Deze rechtsvorm wordt toegepast als een particulier persoon een bedrijf opricht. In een Einzelfirma is de eigenaar privé aansprakelijk. Dit betekent dat de winst, maar ook het verlies van de onderneming voor rekening van de ondernemer komt. Iedereen kan als Einzelunternehmer aan de slag. Het enige wat je moet doen is jouw onderneming correct aanmelden bij het Gewerbeamt of Finanzamt.

Wanneer je als ondernemer toch je onderneming in het handelsregister wil inschrijven, kwalificeer je niet meer als Einzelunternehmer maar als Kaufmann. Het Einzelunternehmen dat staat ingeschreven in het handelsregister moet de letters e.K. achter zijn bedrijfsnaam dragen. Wanneer het bedrijf niet staat ingeschreven bij het handelsregister, moet jouw eigen naam in de naam van het bedrijf voorkomen.

Persoonlijke vennoot- of maatschappen - Personengesellschaften

Net zoals in Nederland, zijn er in Duitsland ook meerdere mogelijkheden wanneer je met meerdere personen een bedrijf begint.

Vennootschap Onder Firma – Offene Handelsgesellschaf (oHG)

Als Duitse VOF moet je altijd ‘oHG’ als toevoegsel hebben en je moet staan ingeschreven in het Duitse Handelsregister. Een oHG bestaat altijd uit twee of meer natuurlijke personen of rechtspersonen die onderling een overeenkomst hebben afgesloten. Bij een oHG is geen minimum startkapitaal noodzakelijk. Alle firmanten zijn hoofdelijk aansprakelijk.

Commanditaire vennootschap – Kommanditgesellschaft (KG)

Een Kommanditgesellschaft lijkt erg op een vof, alleen is hier sprake van twee soorten vennoten. De eerste is een beherende vennoot, dit noem je de Komplementär. Deze persoon is volledig aansprakelijk. Ook heb je de commanditair vennoot, dit noem je de Kommanditist. Deze persoon is de geldschieter, hij of zij is alleen aansprakelijk voor het bedrag dat door hem/haar is ingebracht en mag niet (of beperkt) meewerken in het bedrijf. Het bedrijf moet de afkorting KG dragen in de naam.

Maatschap – Gesellschaft bürgerlichen Rechts (GbR)

Binnen een maatschap, werk je samen met je ‘maten’. Deze maten heten Gesellschafter. Een maatschap kan alleen worden opgericht door twee of meer natuurlijke personen of rechtspersonen en je werkt samen naar een gemeenschappelijk doel. In een maatschapscontract staat de verdeling van de winst en verlies. Ook staat hier de aansprakelijkheid in.

Kapitaalvennootschappen – Kapitalgesellschaften

Wanneer je liever doormiddel van aandeelhouders meer kapitaal wil vergaren, en de aansprakelijkheid wilt verkleinen kan je een Duitse kapitaalvennootschap oprichten.

Besloten vennootschap – Gesellschaft mit beschränkter Haftung (GmbH)

Een GmbH is erg populair. In een GmbH is de aandeelhouder eigenaar, of de aandeelhouders eigenaren. De aansprakelijkheid gaat voor deze personen niet verder dan het kapitaal van de onderneming. Ook is dit pas vanaf het moment dat de GmbH staat ingeschreven in het handelsregister. Bij een GmbH is een startkapitaal van €25.000 nodig.

Vergeleken met bestuurders van een BV in Nederland, gaat de aansprakelijkheid van een GmbH verder. Wanneer een bestuurder niet volgens de wet handelt, of onzorgvuldig is, kan deze persoonlijk aansprakelijk worden gesteld en strafrechtelijk worden vervolgd

Unternehmergesellschaft mit beschränkter Haftung (UG)

Deze rechtsvorm wordt ook wel eens de mini-GmbH genoemd, omdat het eigenlijk een GmbH is, maar dan in het klein. Bij een UG is slechts een startkapitaal van €1 nodig. Daarna moet elk jaar 25% van de winst gereserveerd worden voor de opbouw van het kapitaal, zodra dit €25.000 is kan de UG worden omgezet in een GmbH. Verder is de aansprakelijkheid wel hetzelfde als bij een GmbH. Het kan voor een startup erg fijn zijn om ingeschreven te worden als UG vanwege het lage startkapitaal. Echter is het bedrijf verplicht om de afkorting ‘UG’ te gebruiken in de bedrijfsnaam. Hierdoor weet meteen iedereen aan de hand van de naam dat het om een klein bedrijf gaat.

Kom je er zelf niet uit welke bedrijfsvorm het best bij jou past? Klaar Voor DE Start helpt Nederlandse bedrijven naar de Duitse markt. Samen met jou bepalen we wat de beste bedrijfsvorm is voor je activiteiten in Duitsland.

 


Bronnen:

https://kroesewevers.nl/diensten/internationaal-ondernemen/german-desk